pondělí 15. dubna 2013

Vídeň - město pro každého



Ve Vídni jsem byla dohromady asi čtyřikrát. S bývalými spolužáky ze střední jsem si tam užila neuvěřitelnou srandu, pro pár je to krásně romantické město, naprosto dokonalé na dlouhé procházky a když jsem tam naposledy byla sama, užila jsem si to o to víc, protože cítit se v cizím městě jako doma je báječný pocit.


Vídeň navštěvuji nejraději před Vánocemi, protože je plná nádherných světle béžových, lehce zašedlých nebo čistě bílých budov, které v souladu s bílým zataženým nebem a popadávajícím sněhem, navozují nádherně vánoční atmosféru. Navíc v noci, když padne tma a Vídeň se rozzáří lampami, spoustou světel, světýlek a nazdobených stromků, je vánoční atmosféra téměř hmatatelná.
Do Vídně se ráda vracím nejen kvůli pohádkovému městu, Vídeňské kávě, Shnitzlu nebo Sacher dortu, ale hlavně kvůli Albertině.
Albertina je galerie umění založená v roce 1768 s jednou z největších světových sbírek grafiky. Trvalá expozice grafiky zahrnuje přibližně 50 tisíc náčrtů, leptů, rytin a kreseb malířů jako byli například Rafael Santi, Albrecht Dürer, Rembrandt, Leonardo da Vinci nebo Michelangelo, který mě osobně zaujal nejvíce. Tato stálá expozice se nachází v nádherných zámeckých pokojích a sálech, které svou velkolepostí zobrazovaná díla téměř zastiňují.
Vedle expozice grafiky se v Albertině koná i mnoho jiných výstav, já osobně jsem navštívila  výstavu van Gogha, impresionistů, Picassa a teď naposledy výstavu pojmenovanou Od Moneta po Picassa. Když se zpětně dívám na seznam mojí návštěvnosti, asi bych si měla rozšířit repertoár. J
Doporučuji mít lístky koupené předem. http://www.albertina.at/en











Ve Vídni kromě doporučované Albertiny můžete vidět spousty dalších budov a památek.

Doporučuji navštívit:

  • Zámek Schönbrunn – Barokní zámek, který dříve sloužil jako odpočinkové letní sídlo Marie Terezie, Františka Josefa nebo známé princezně Sissi, je naprostou povinností pro každého návštěvníka Vídně.
  • Videňská opera – Staatsoper – Vídeň je na tuto operu patřičně hrdá, protože kde jinde na světě najdeme operu, která by se mohla pochlubit například působícím Richardem Straussem, Igorem Strawinskym a samozřejmě Mozartem. (a mnoho dalšími)
  • Zámek Belveder – Je po Schönbrunnu druhým největším palácovým komplexem. Zámek nechal postavit v první polovině 18. století Evžen Savojský, jako své letní sídlo a stálá expozice se chlubí například originálem Polibku Gustava Klimta.




A co rozhodně ve Vídni musíte udělat?

1) Dejte si snídani v Schönbrunnu! - Přímo v areálu paláce sídlí malá restaurace, která nabízí také snídaňové menu. Jeho cena je poměrně vysoká, ale za ten zážitek to opravdu stojí.



2) Půjčte si kola - Ve Vídni na každém rohu najdete zaparkovaná cyklistická kola, která si za malý poplatek můžete půjčit. Výhodou je, že je můžete vrátit do jakéhokoli jiného stojanu po městě a tím pádem se nemusíte vracet na původní stanoviště. Na kole cestování po centru půjde určitě rychleji.



3) K obědu Viener Schnitzell  - Pokud normálně v restauracích nadáváte, že váš český řízek je malý, neváhejte a běžte si dát vídeňský schnitzell. Dostanete jeden, možná i dva v křupavé strouhance obalované řízky, které vám budou přečuhovat z talíře. Nebudete litovat.



4) Po obídku káva a zákusek – Po vydatném obědě si udělejte krátkou procházku do centra Vídně až k Albertině, naproti které stojí známý hotel Sacher, kde vám naservírují prvotřídní vídeňskou kávu a originální čokoládovo - čokoládový Sacher dort.



5) Nakonec ještě dárek rodince – I když Mozartovy koule prodávané ve Vídni v červenozlatém obalu nejsou originál (ten najdete v Salzburgu v cukrárně Fürst, poznáte je podle modrozlatého obalu a jsou všechny dodnes ručně vyráběné) i tak stojí za ochutnání a najdete je na každém rohu.





Vídeň je nádherná v zimě i v létě. Pokud rádi 
navštěvujete evropská města, Vídeň rozhodně nesmíte minout! Navíc se tam dostanete velmi snadno ať už autem, vlakem nebo autobusem. Nebudete litovat!


A co vy? Byli jste ve Vídni? Líbila se Vám? :)

1 komentář:

  1. Jsem rád, že jsem dnes po mnoha letech finančního útlumu dostal půjčku od této legitimní společnosti, a byl jsem v tomto procesu roztržen, dokud jsem se nesetkal s touto velkou paní paní Kaylou Abubakerovou, která mi pomohla s půjčkou 1 000 000,00 EUR, a všichni Žadatelé o půjčky by se měli obrátit na tento firemní e-mail: prostřednictvím (financierlibertycapitals@gmail.com) nebo Whatsapp + 1207-408-7564

    OdpovědětVymazat