pátek 19. dubna 2013

Bezdomovci - příležitost pro dobrý skutek?


Bezdomovec neboli člověk bez domova..

Alkoholici, feťáci, šlapky, kteří jsou špinaví, páchnou a jde z nich strach. Lidé bez budoucnosti, nemající co ztratit. Chtějí po nás neustále peníze, nenechají se odmítnout, kradou a často znevažují naši pomoc. Znám spoustu lidí, kteří chtěli bezdomovci opravdu pomoci a tak mu koupili pečivo nebo bagetu s dobrým úmyslem a těžce si to odnesli. Také i z vlastní zkušenosti vím, že někteří bezdomovci jsou ve svém žebrání dost neústupní a občas i lehce agresivní, takže jim peníze pro jistotu rychle vydáte. Navíc je jich tolik!

Každý den potkám v Praze spousty bezdomovců, lidí, kteří potřebují jen pár korun a k tomu spoustu nadací a ekologů. Jak se s tím vyrovnat? Jak poznáme, že naše s dobrým pocitem investované peníze půjdou opravdu do rukou potřebným? „Není jednodušší to raději nechat být a jít od toho? Stejně si za to ten bezďák koupí akorát tak chlast nebo drogy nebo..slyšeli jste už o té mafii, která je sem dováží ze zahraničí a pak jim všechno bere?“ Tak takhle ne!



Zkusit si být na jeden den či noc v jejich kůži musí být zážitek, který už bychom nikdy nechtěli zopakovat, a jsem si stoprocentně jistá, že bychom byli šťastní opravdu za každou korunu, protože ať už ty peníze dají do čehokoli, opravdu do čehokoli – pomůže jim to.
Neznáme život na ulici a jsme zaslepení našimi životy, myslíme si, že víme co je pro ně nejlepší – ať si najdou práci, vždyť jsou různé podpůrné programy, nemají být pořád v lihu – pravdou však je, že když jsme to nezažili, tak asi sotva pochopíme, co je v tu danou chvíli pro ně nejlepší.

V souvislosti s touto tématikou jsem objevila pár zajímavých odkazů.

Hotel pro bezdomovce – název trochu mate, nejedná se o hotel pro bezdomovce, ale pro lidi, kteří mají chuť zkusit si být na jednu noc v jejich kůži. http://en.faktumhotels.com/ Tady se můžete přímo podívat na nabídku „pokojů“.

      V Čechách zatím, žádný hotel nemáme, ale v Ostravě se minulý rok odehrála velmi zajímavá charitativní akce, díky které si mohli návštěvníci zkusit, jaké to je spát na dlažbě a ještě pomoci těm, kteří to potřebují.

      Tenhle projekt mě opravdu velmi zaujal. Myslete si o bezdomcích co chcete, ale pro mě jsou nevyčerpatelnou pokladnicí životních příběhů a slyšet jich pár naživo mě docela láká! Navíc spousta z nich se na ulici nedostala jen kvůli drogám nebo gamblerství, ale měli pár půjček potom pár dluhů, nemohli splácet druhá polovička je opustila a pak už to jde jedno s druhým. Jestli by se našel někdo, kdo by měl zájem se se mnou zúčastnit, tak dejte vědět. Seberu odvahu a půjdu do toho.

Co dodat závěrem? Víte, někde jsem slyšela jednu krásnou tezi – Co když jsou tu pro to, abychom mohli každý den udělat nějaký malý dobrý skutek? Je možné, že nás vlastně nepotřebují? Že naopak potřebujeme my je, abychom si každý den mohli uvědomit, co máme a jaké štěstí nás v životě provází?




Zkuste to! Na jeden den si naplňte kapsu drobákama a každému bezdomovci, kterého potkáte, jich pár dejte, zkuste to a zjistíte, že někteří z nich vám za to hezky poděkují a vykouzlí tak úsměv na vaší tváři.

Hezký víkend,

 Vaše Adriana

1 komentář:

  1. Ahoj.Milan.Vše je pravda.Třeba taky v zimě , když je -20 , tak to nedělaj za zábyvy jak si někdo myslí.Tolik bezdomovců jako ted snad nikdy nebylo.

    OdpovědětVymazat