neděle 7. dubna 2013

ČTYŘI DOHODY - moudrost starých Toltéků


Představte si svět, kde se nebudete bát odejít z místnosti, aniž by vás ostatní hned pomluvili, kde bude komunikace jasná a přímá, nedorozumění nebudou existovat, nebudete si brát nic osobně, protože každá
pravda má svůj rub i líc a kde se všichni lidé budou snažit konat a jednat nejlépe, jak jen mohou.

O tom jsou 4 dohody, kniha jejímž autorem je don Miguel Ruiz, který se v knize prezentuje jako potomek starobylého kmene Toltéků, nebo-li mužů a žen poznání. Don Miguel Ruiz se narodil na mexickém venkově otci léčiteli a matce šamance, avšak i přes zaměření jeho rodiny na přírodní léčitelství, Miguela vábila moderní medicína a tak se stal chirurgem. Vše se mu však změnilo jednoho večera, kdy usnul za volantem, naboural do betonové zdi a tak se ocitl v těsné blízkosti smrti. Vzpomíná na to, jak opustil své fyzické tělo a zachránil své dva kamarády. Po tomto šokujícím zážitku začal Miguel intenzivně zkoumat své nitro a tím se také dostal zpátky ke své rodinné tradici a Toltécké filosofii.



PRVNÍ DOHODA – NEHŘEŠTE SLOVEM

Hovořte jako osobnost. Říkejte jen to, co si myslíte. Vyhýbejte se užívání slova proti sobě nebo k pomlouvání druhých. Užívejte sílu slova ve jménu pravdy a lásky.

Kdyby fungovala klidně i jen tato první dohoda, svět by byl opravdu o mnoho lepším místem pro žití. Můj kamarád má jeden oblíbený vtip, kterému se vždy s lehkou hořkostí pousmějeme. Je krátký – Chcete říct vtip? Povídají si tři herci v hospodě, jeden odejde na záchod a ty dva ho nepomluví! Je krátký, hořký a aplikovatelný nejen na herce, ale na většinu společnosti. Slovo má obrovskou sílu a dokáže hodně ublížit a jestli vytvořit nějakou dohodu, tak tuhle.


DRUHÁ DOHODA – NEBERTE SI NIC OSOBNĚ

Nikdo nedělá nic kvůli vám. Co druzí říkají a dělají je projevem jejich vlastní situace a snů. Když budete imunní proti názorům a činům druhých, nestanete se obětí zbytečného utrpení.

V kapitole této dohody popisuje autor příběh matky a dcery. Matka se vrátila po dlouhém a náročné dni z práce, bolela jí hlava a jindy dceřin roztomilý zpěv jí zněl jako vřískot. Zakřičela na ní ať toho nechá, že zpívá hrozně a dcera už od té doby nikdy nezpívala. Hlava matku brzy přebolela, ale rána v srdci její dcery už zůstala navždy.
Tahle dohoda je dost náročná, často totiž lidé chtějí znát náš názor a my ho musíme sdělit tak, aby pochopili, jak to myslíme, ale zároveň je neurazili.
Je dobře, že si se sdělováním našich názorů dáváme tu práci, názory ostatních jsou důležité a až my budeme potřebovat pomoc, také nebudeme chtít slyšet, že jsme hrozně tlustí, náš vkus je na nic,vážně neumíme zpívat ani malovat a při tanci vypadáme jako při záchvatu, ale když nám někdo řekne – neboj každý se občas zakulatí, pár hodin ve fitku to zpraví nebo hele tohle asi není úplně tvoje parketa, ale vsadím se, že něco jiného ti půjde mnohem lépe, tak poznáme, že ten člověk je opravdu přítel.


TŘETÍ DOHODA – NEVYTVÁŘEJTE SI ŽÁDNÉ DOMNĚNKY

Nalezněte odvahu klást otázky a vyjádřit, co skutečně chcete. Komunikujte s ostatními tak jasně, jak jenom dovedete, abyste se vyhnuli nedorozumění, smutku a dramatům. Pouze touto jedinou dohodou dokážete zcela změnit svůj život.

Komunikace, komunikace, komunikace..pojďme si promluvit..musíme si promluvit..vysvětli mi to, já tě nechápu..tak mu/jí to řekni pořádně.. Vyspělá komunikace slovem nás prý asi nejvíce odlišuje od zvířat, ale vsadím se, že zvířata si často rozumí mnohem více než lidé a přiznávám, že tohle se také ještě učím.


ČTVRTÁ DOHODA – DĚLEJTE VŠE TAK, JAK NEJLÉPE DOVEDETE

Vaše činnost se mění od okamžiku k okamžiku, bude vypadat jinak, když jste nemocní než když jste zdraví. Dělejte však za všech okolností vše, jak nejlépe dovedete a vyhnete se zbytečným soudům a lítosti.

Tato dohoda je velmi důležitá, pokud odvedete jakoukoli práci nejlépe, jak jen dovedete, můžete na sebe být právoplatně hrdí, protože překonat lenost je občas dost náročné a myslím si, že kor v dnešní době je dobře odvedená práce nekonečně ceněná.


Knihu čtyři dohody vydalo u nás nakladatelství Pragma. Také knihu můžete shlédnout jako divadelní hru v podání Jaroslava Duška v klubu Lávka, ale spíše se štěstím, protože je zatím beznadějně vyprodaná.

Jakýsi zvukový záznam také můžete najít zde: http://www.youtube.com/watch?v=8Jvn8aF1Q-M



Žádné komentáře:

Okomentovat