pondělí 29. července 2013

Londýn - město plné barev


Cože? Že v Londýně pořád prší? Co je to za hloupost? My jsme tam byli a ani jednou nezmokli a to jsme se opravdu snažili! A že v metru se tam každý ztratí? Blbost! Vždyť nejdřív nastoupíte na žlutou, po dvou zastávkách na růžovou a potom na přestupu zase na červenou, ale tam ani nemusíte přestupovat, stačí, když si počkáte na správný vlak. Jenom se musíte dívat na ty nápisy, které mají ve předu, každý totiž jede úplně jinam. A jídlo? Lahůdka! Pokapejte si rybu i hranolky octem a to si pochutnáte! Jenom ten čaj o páté už prý moc nepijí..




Londýn je parádní město! Je to město pro mladé, kteří se chtějí jet bavit, pro milovníky kultury, umění a architektury, pro lidi, kteří chtějí poznávat a učit se a v neposlední řadě i pro lidi, kteří tam jedou, aby začali nový způsob života, našli si práci nebo prostě jen něco dokázali. Skoro bych mohla říci, že Londýn je takový evropský New York.
Jeho ulice jsou stejně jako ty v New Yorku plné lidí nejrůznějších barev, kultur a náboženského vyznání. Potkáte tam Pákistánce, Indy, Asiaty, Afričany, Evropany, Araby a všichni svojí přítomností vytváří kouzlo rozmanitosti Londýna. Žijí společně, pracují společně, každý si vyznává to, v co věří a obléká se tak, jak uzná za vhodné. Samozřejmě z mého pohledu pouhé návštěvnice vypadá všechno téměř idylicky, ale pokud byste nahlédli pod povrch pravděpodobně byste zahlédli sopku plnou lávy připravenou k výbuchu. Nejsem proti myšlence multikulturní společnosti, ale bojím se, že nemůže moc fungovat. (ale to tady řešit nemusíme)



Na Londýně je krásná ještě jedna věc. Tou je móda! Víte, módní trendy moc nesleduji, oblékám se ráda hezky, ale abych musela mít každý nový výstřelek v šatníku, to zase ne, ale když jsem se rozhlédla po ulicích Londýna, které byly doslova přeplněné lidmi, kteří vypadali prostě skvěle, začala jsem si uvědomovat, že na módě je něco důležitého. Něco, co nám trochu zpříjemní náladu, zvedne sebevědomí, zkrášlí obyčejného člověka a celkově, je to prostě prvek, který může ozvláštnit nudnou šedou ulici a to je důležité.
Muži měli na sobě přepychové obleky a naleštěné polobotky, ženy krásné, stylové barevné šaty a mladé dívky, ty doslova zářily v barevných, šatech, sukních, kraťasech a topech, to vše ještě doplnili spoustou doplňků a já si připadala, jako v reklamě na lentilky – doslova barevný svět v hrsti.

I já jsem se tam začala oblékat trochu jinak, koupila jsme si květované trenky a tyrkysové kalhoty, odhalila jsem bříško a naprosto si užívala to, že je to tady naprosto normální. Cítila jsem se skvěle, do chvíle než mi došlo, že po Praze takhle nejspíš chodit nemůžu.


Mohla bych psát o spoustě věcí! O tom, jak je úžasné mít ve městě tolik parků, kam si můžete jít odpočinout nebo o dvoupatrových autobusech do kterých jsem se tam zamilovala, o tom, že místní jídlo není tak špatné a také o přátelských lidech, které jsme tam potkali, ale ráda bych se tady zaměřila na jednu věc, která se mi moc líbila a kterou bychom u nás těžko hledali a tou jsou interaktivní, zábavná muzea.

Londýnská muzea mají jednu úžasnou věc – lidskost. Všechna velká muzea jsou přístupná široké veřejnosti, jsou zadarmo a já si naprosto skvěle dokážu představit, že bych tam trávila se školou nebo s rodinou celá odpoledne. Jsou naprosto skvěle interaktivně přizpůsobená dětem i dospělým, spousty exponátů si může sami ošahat, potěžkat, prohlédnou ze všech stran a pokud vás hraní si na vědce nebo botaniky unaví můžete si odpočinout v kavárnách, restauraci nebo na zahradě.

Já jsem osobně navštívila tato:



Přírodovědecké muzeum:
Muzeum je umístěné v nádherné budově, která vás svými detaily doslova uchvátí. Při vstupu na vás čeká obrovská dinosauří kostra a všechny jeho části se zaměřují na Zemi a život na ní. Zjistíte, jak planeta funguje, jak postupně vznikala a které zvířecí druhy zde můžeme nalézt. Můžete si také prohlédnou rozsáhlou sbírku minerálů a nerostů, vyzkoušet si, jak funguje gravitace, jak vznikají bouřky a tornáda, ale také zjistíte něco o vývoji lidského těla od početí až po smrt, jak vypadají krvinky, buňky, orgány. Je toho mnoho, mnoho, mnoho. Na procházku rozsáhlých expozic potřebujete minimálně čtyři hodiny a na to, abyste si vše vyzkoušeli, zahráli a užili minimálně dvojnásobek, ale stojí to za to, je to zážitek, doslova škola hrou a já bych to opravdu doporučila úplně každému, malému i velkému. 

Muzeum vědy:
Další muzeum pro malé i velké návštěvníky a exponáty jsou opravdu velkolepé. V sedmi patrech najdete oddíly věnované mořeplavectví, letectví, parní energii, výpočetní technice, vědě, lékařství a astronomii. Můžete si prohlédnout parní stroje, letecké a automobilové motory, nádherné Apollo 10, ve kterém američtí kosmonauti obletěli měsíc. Součástí muzea je také kino IMAX a simulátor SimEX a dále také spousta interaktivních prostor, ve kterých si můžete vyzkoušet, jak funguje světlo, zvuk, otestovat své smysly a celkově zjistit, co to znamená být člověkem.



Muzeum Viktorie a Alberta:
Tohle muzeum děti asi úplně bavit nebude, ale pro milovníky umění a historie bude návštěva zážitkem. Muzeum je opět umístěno v naprosto nádherné budově a najdete zde jednu z nejrozsáhlejších sbírek užitého umění. O muzeu byste si předem určitě měli něco zjistit a naplánovat si, co byste chtěli vidět, protože každá síň je něčím výjimečná a ve velkolepé sbírce byste jednoduše mohli ztratit svůj cíl cesty. Oblasti jsou tématicky zaměřené na keramiku a sklo, šperky a kovy, tkaniny a oblečení, architekturu, sochařství, malířství a dvacáté století. Dále podle oblastí na evropské a asijské síně.

Britské muzeum:
Tak do tohoto muzea jsem se zamilovala na první pohled. Nádherná klasicistní budova z 18.století, která vás po vstupu ohromí svým nádherným, čistým, moderním designem, vás dokonale navnadí na přibližně 7 000 000 exponátů z celého světa. Jsou rozděleny podle oblastí – Egypt, pravěká a římská Británie, Evropa, Asie, Řecko a Řím, Afrika, orientální umění a další. Sbírky obsahují spousty významných exponátů a vy si při návštěvě tohoto jedinečného muzea budete připadat, jako při cestě zpět do minulosti.


A co musíte dál navštívit  a podniknout v Londýně?

  • London Eye – obrovské ruské kolo, které vám nabídne krásný výhled na celý Londýn
  • Buckinghamský palác, Westminsterský palác, Big Ben, Tower of London, Národní galerie, St. Paul´s cathedral, Tate Modern

  • Udělejte si piknik v parku – Hyde park, St. James park, Regent´s park, Kensington gardens – jeden z nich si vyberte, kupte si něco dobrého a odpočívejte.
  • Dejte si fish and chips – není to žádná lahůdka, ale normální, dobré, smažené jídlo, které byste neměli při návštěvě minout.
  • Projeďte se double - deckerem – dvoupatrový, červený autobus je skvělý na panoramatickou prohlídku města.
  • Nákupy na Oxford street – v Londýně se nakupuje prostě skvěle a na Oxford street nejlépe!
  • Umělci na Covent Garden – pokud máte rádi pouliční show a umění, určitě zajděte přesně sem.
  • Madame Tussauds – muzeum voskových figurín vám nabídne věrné kopie celebrit, politiků i filmových postav.
  • Okurka - nevynechejte ani moderní část města.


Tohle jsou jen různá doporučení, ve skutečnosti si Londýn užijete i tak, že se jen budete procházet a rozhlížet se kolem. Když vás něco zaujme, tak to prostě navštívíte. Kdybych chtěla popsat vše úžasné, co zde můžete najít, nebo zažít, musela bych pro něj založit samostatný blog.
Londýn je opravdu skvělé město a jeho obyvatelé jsou na něj právoplatně hrdí. 

Buckinghamský palác



1 komentář:

  1. Milan.Opět špičkové fotky.Ty nějak moc ujíždíš na octu , ne?To je asi tvůj nejlepší pokrm, ne?No nevím hranolky s octem to stejně šílený jako rum s octem.Co se týká počasí jsi určitě dítě štěstěny, to byly určitě zrovna týdny co nepršelo.Já myslím že tak zhruba od září do dubna to vypadá asi jinak.Ty staré poschodové autobusy mě přišla až moc archaické.Ty jsi jezdila tím novým , nebo starým.Ten nový podle mě vypadá o dost líp. Co se týká oblečení vysvětlení je podle mě jednoduchý a tou je kapánek jiná životní úroven.U nás maj lidi kolikrát sotva na nájem.Krom toho máš pěkně luxusní VIP limuzínu.To je kára.Tím jste jeli až do Lodýna?Trochu jsem se podíval na facebook.Nechceš si mě přidat?

    OdpovědětVymazat