neděle 24. března 2013

Josefov




Kdo byl dneska aspoň chvíli venku, zjistil, že pohled z okna na sluncem rozzářenou krajinu dost klame. Venku je totiž celý den kolem nuly a k tomu občas dost zafouká, takže ideální den na lyžování na horách nebo na kochání se sluncem, ale z postele. Nic pro nás teplomilné.
Já však udělala úplný opak a vyrazila do centra Prahy, prohlédnout si synagogy ležící v původní židovské čtvrti. A výsledek? Omrzlé nohy, ruce a tváře, ale krásný a vzhledem k minulosti židů trochu smutný zážitek. No..nechte si vyprávět. J

Židovská čtvrť, která byla dříve označována jako Židovské ghetto je část Prahy 1, v níž žila pohromadě židovská komunita. Židé, jakožto bohem opravdu tvrdě zkoušený národ, museli totiž žít ve všech městech naprosto odděleně od křesťanského obyvatelstva (1215 – Lateránský koncil) a proto židovské čtvrti nejsou žádnou výjimkou. Najdeme ji  třeba i v Boskovicích, Třebíči nebo v Uherském Brodě.
V Praze se bohužel po asanaci v 80.letech 19.století zachovalo pouze 6 dodnes stojících synagog a k tomu židovský hřbitov s obřadní síní.
My jsme začali u Maiselovy synagogy, která byla postavena na konci 16. století primasem Židovského města Mordechajem Maiselem. Je postavená v renesančním stylu s trojlodním půdorysem, důležitou součástí je ženská galerie na úrovni prvního patra, která slouží pro oddělení mužů a žen při bohoslužbách. Dnes tato synagoga není aktivní a slouží především jako muzeum s expozicí zaměřenou na dějiny Židů v Čechách a na Moravě.

1. Maiselova synagoga
Jako další jsme navštívili velkolepě vyzdobenou Španělskou synagogu, jež je vystavěna v maurském slohu a ve které můžeme vidět pokračování expozice Maiselovy synagogy. Zde také působila jako varhaník skladatel české národní hymny František Škroup.
2. Španělská synagoga

Synagoga, která na mě opravdu zapůsobila byla Pinkasova. Po celé délce jejích stěn se táhnou ručně psaná jména 80 000 padlých Židů za 2. světové války. Při pohledu na ty stěny vás mrazilo v zádech.
3. Pinkasova synagoga
A zamrazilo nás ještě více, když jsme vystoupali do prvního patra, kde je instalována expozice obrázků dětí, které byly odvezeny do Terezína. Z 8 000 deportovaných přežilo pouhých 242. Tato expozice byla opravdu silná, nejednou jsem narazila na ženy se slzami v očích a potemnělé tváře těch, kteří možná na stěnách našli jména svých příbuzných, či kamarádů.


4. Starý židovský hřbitov

Další synagogou byla Klausova, kde jsme se na ženské galerii mohli podívat na expozici zaměřenou na svátky a každodenní život Židů a pak už se naše zvědavost obrátila na Starý židovský hřbitov, kde jsou hroby, kvůli nedostatku místa, naskládány na sobě až v deseti vrstvách. Na hřbitově se nachází přibližně 12 000 náhrobních kamenů a nejvýznamnější osobností je bezpochyby rabi Jehuda Liwa ben Becalel, známý jako rabi Löw, který je spojen hlavně s postavou Golema.
5. Náhrobní kameny



Poslední Staronová synagoga je jednou z aktivních synagog, což znamená, že se v ní stále konají bohoslužby. Je to prý nejstarší aktivní synagoga na světě.
Aktivní synagogu poznáme podle svatostánku u východní stěny v němž jsou přechovávány dva svitky Tóry. Tu však vidět nemůžeme, protože je ukrytá za oponou a dřevěnými dvířky, přikrytá pláštíkem na Tóru a ozdobená stříbrem. Sakrální část je zde přísně oddělena od lidí a náboženské texty se vyndávají pouze při bohoslužbách.
Do aktivní synagogy si také všichni muži musí zakrýt hlavu, pro ty kteří  nemají čepice nebo kapuci jsou u vchodu připravené kipi, neboli jarmulky.
6. Staronová synagoga

7. Pohled na svatostánek se schovanou Tórou


Vstupné do pražských synagog se pohybuje od 200 cca do 500 Kč, ale rozhodně to stojí za to! Doporučuji vyrazit brzy ráno nebo se obrnit velkou trpělivostí, protože židovské památky lákají opravdu davy turistů!

Co vy? Byli jste tam někdy? Jak na Vás místo působilo?






Zdroje obrázků: 
http://www.praguewelcome.cz
http://www.jewishmuseum.cz

2 komentáře: