úterý 11. června 2013

O chřestu

Na cestování miluji jídlo! Tradiční kuchyně a místní speciality mi nikdy nesmí ujít. Přibližně před rokem jsme si s kamarádkami udělaly takový malý výlet do Kolína nad Rýnem. Celé čtyři dny jsme si pochutnávaly na dobrotách, procházely se po městě, obdivovaly památky a nakupovaly tak, jak to dokážou jenom holky. Ovšem z Kolína jsem si tenkrát nepřivezla pouze kilo navíc a nové oblečení, ale i novou dobrotu, která se v naší rodině velmi rychle uchytila. Tou dobrotou byl CHŘEST!

Chřest je označován jako jídlo pro gurmány a přírodní elixír mládí. To první označení vyplývá pravděpodobně z toho, že je to zelenina sezónní a je po ní velká poptávka a tudíž i cena není úplně nízká. Druhé označení se traduje hlavně kvůli nepřebernému množství vitamínů a minerálních látek, které obsahuje.

Letošní sezóna se kvůli zimě trochu opozdila, takže ještě máte čas ho sehnat, ale neváhejte, na tržištích už dlouho nebude!
http://www.dama.cz/domacnost/pestovani-chrestu-2861


Chřest můžete v regálech a na tržištích najít většinou ve dvou podobách – chřest bílý a chřest zelený. Oba dva druhy jsou velmi zdravé a dietní. Prospívají ledvinám a močovému ústrojí a prý jsou dobré i na srdce a proti pálení žáhy.



Připravit se dá jednoduše. Buď jako příloha, kdy stačí pouze odkrojit spodní dřevnatou část a bílý chřest oloupat, potom už jen chvíli vařit ve vodě s octem, pomerančem nebo citrónem (podle obliby) nebo se dá chřest připravit také jako hlavní chod.

http://www.lidovky.cz/slavnosti-chrestu-v-ivancicich-d3p-/dobra-chut.aspx?c=A120518_160659_dobra-chut_glu
V Německu mají chřest rádi vařený, zabalený do šunky a přelitý holandskou omáčkou, ovšem můžete ho také zapéct se šunkou a sýrem, dát si ho s kuskusem nebo jako chřestové krémové rizoto. Receptů je nespočet! My si ho dáváme rádi jako přílohu k masu nebo jsme vařili chřestový krém, který mohu jedině doporučit.

Při nákupu poznáte dobrý chřest tak, že není gumový, je pevný a když ho ohýbáte, tak praskne. Také by měl lehce vonět a při tření o sebe maličko vrzat. V lednici vydrží maximálně týden, ale mějte ho vždy dobře zabalený v navlhčené utěrce, aby vám nevyschnul.
obr1
http://www.hostovka.cz/clanek.php?clanek=234

Pokud by Vás chřest zajímal a chtěli byste znát nějaké dobré recepty, podívejte se na tyto stránky:





P.S. Prý má i afrodiziákální účinky! :-)

Vaše Adriana!

5 komentářů:

  1. Milan.Ahoj Ádino.Ty jsi přibrala celý kilo jo?No tak to už máš takovejch 30 kilo.Jak chutná chřest?Není to jako brokolice , nebo kedlubna?

    OdpovědětVymazat
  2. Nemá žádnou speciální chuť..záleží spíš na přípravě a ochucení..

    OdpovědětVymazat
  3. Takže spíš bez chuti , ale hodně zdravé.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak ten určitě vyzkouším :) Děkuju za tip :) Lenka

    OdpovědětVymazat
  5. Paráda! :) Není zač, já se zítra chystám na rizoto se zeleným chřestem, tak jsem zvědavá.

    OdpovědětVymazat