Na cestování miluji jídlo! Tradiční kuchyně a místní
speciality mi nikdy nesmí ujít. Přibližně před rokem jsme si s kamarádkami
udělaly takový malý výlet do Kolína nad Rýnem. Celé čtyři dny jsme si
pochutnávaly na dobrotách, procházely se po městě, obdivovaly památky a
nakupovaly tak, jak to dokážou jenom holky. Ovšem z Kolína jsem si tenkrát
nepřivezla pouze kilo navíc a nové oblečení, ale i novou dobrotu, která se
v naší rodině velmi rychle uchytila. Tou dobrotou byl CHŘEST!
Chřest je označován jako jídlo pro gurmány a přírodní elixír
mládí. To první označení vyplývá pravděpodobně z toho, že je to zelenina
sezónní a je po ní velká poptávka a tudíž i cena není úplně nízká. Druhé
označení se traduje hlavně kvůli nepřebernému množství vitamínů a minerálních
látek, které obsahuje.
Letošní sezóna se kvůli zimě trochu opozdila, takže ještě
máte čas ho sehnat, ale neváhejte, na tržištích už dlouho nebude!
http://www.dama.cz/domacnost/pestovani-chrestu-2861 |
Chřest můžete v regálech a na tržištích najít většinou
ve dvou podobách – chřest bílý a chřest zelený. Oba dva druhy jsou velmi zdravé
a dietní. Prospívají ledvinám a močovému ústrojí a prý jsou dobré i na srdce a
proti pálení žáhy.
Připravit se dá jednoduše. Buď jako příloha, kdy stačí pouze
odkrojit spodní dřevnatou část a bílý chřest oloupat, potom už jen chvíli vařit
ve vodě s octem, pomerančem nebo citrónem (podle obliby) nebo se dá chřest
připravit také jako hlavní chod.
http://www.lidovky.cz/slavnosti-chrestu-v-ivancicich-d3p-/dobra-chut.aspx?c=A120518_160659_dobra-chut_glu |
V Německu mají chřest rádi vařený, zabalený do šunky a
přelitý holandskou omáčkou, ovšem můžete ho také zapéct se šunkou a sýrem, dát
si ho s kuskusem nebo jako chřestové krémové rizoto. Receptů je nespočet!
My si ho dáváme rádi jako přílohu k masu nebo jsme vařili chřestový krém,
který mohu jedině doporučit.
Při nákupu poznáte dobrý chřest tak, že není gumový, je
pevný a když ho ohýbáte, tak praskne. Také by měl lehce vonět a při tření o
sebe maličko vrzat. V lednici vydrží maximálně týden, ale mějte ho vždy
dobře zabalený v navlhčené utěrce, aby vám nevyschnul.
http://www.hostovka.cz/clanek.php?clanek=234 |
Pokud by Vás chřest zajímal a chtěli byste znát nějaké dobré
recepty, podívejte se na tyto stránky:
P.S. Prý má i afrodiziákální účinky! :-)
Vaše Adriana!
Milan.Ahoj Ádino.Ty jsi přibrala celý kilo jo?No tak to už máš takovejch 30 kilo.Jak chutná chřest?Není to jako brokolice , nebo kedlubna?
OdpovědětVymazatNemá žádnou speciální chuť..záleží spíš na přípravě a ochucení..
OdpovědětVymazatTakže spíš bez chuti , ale hodně zdravé.
OdpovědětVymazatTak ten určitě vyzkouším :) Děkuju za tip :) Lenka
OdpovědětVymazatParáda! :) Není zač, já se zítra chystám na rizoto se zeleným chřestem, tak jsem zvědavá.
OdpovědětVymazat